Presentació del llibre commemoratiu del III centenari del naixement del Bisbe Climent

Per fi s’ha esdevingut la data de la presentació oficial del llibre del III centenari del nostre benvolgut i admirat bisbe Climent. Fou el proppassat dia 10 de maig, a la fira del Llibre de Castelló, a la carpa muntada a l’efecte a la plaça de Santa Clara, lloc amb llarga i històrica tradició d’espiritualitat i d’ensenyança, perquè albergà -en temps- el convent del mateix nom i fou la seu de la primera escola normal femenina de la història de Castelló.

Ara el recinte firal ha aixoplugat un públic expectant, per la presència del rector de la UJI i del president del Consell Social de la Universitat, que han presidit la presentació i donat a l'acte el lluïment institucional que la figura de Climent es mereix. Allà el ponent –estudiós, des de jove, del nostre personatge, que redacta la present crònica- ha dibuixat i recorregut simbòlicament i amb la complicitat del públic assistent, els llocs emblemàtics que parlen –encara ara- del bisbe Climent: el carrer del mateix nom –a quatre passes d’on érem-; l’edifici imponent de la Casa dels Òrfens al mateix carrer, seu que fou de la fundació predilecta de Climent, tal com resava aquella llegenda: “O tu, seas vecino o extrangero...”; les Aules de Gramàtica i Llatinitat, on estudià Climent de jove, abans de passar a la Universitat de València on es llicencià i doctorà i que manà reconstruir; l’actual col•legi públic del barri de Sant Fèlix que porta el nom del bisbe; la pintura mural de l’escala principal de l’edifici de l’Ajuntament que representa Climent, així com el retrat a l’oli del pintor també il•lustrat Josep de Vergara. Per acabar en la tomba de Climent, a l’església avui cocatedral de Santa Maria, parroquial en temps del nostre bisbe, on fou batejat i on es féu l’ofrena de flors i ciris pels infants de les famílies de l’Associació i l’oració presidida pel prelat de la diòcesi, Dr. Gòmez Llorente, en ocasió del pontifical que oficià, com a acte final del III centenari del naixement de Climent, al 2006.
En fi, un itinerari imaginat i sentit que emocionà el públic assistent, començant pel propi ponent que hagué de fer algun respir profund, per poder seguir el relat.
I és que Climent –el bisbe Climent- és un personatge que desperta l’admiració dels estudiosos, pel seu nivell intel•lectual i erudició com a il•lustrat i l’afecte de tothom, perquè la seua fou una vida entregada a les causes justes i a la defensa dels més desafavorits i el seu exemple encara és viu...
Llarga vida al bisbe Climent i als seus ideals!

Marc Antoni Adell-cronista d’urgència i ponent